Allergieën en intoleranties

Wanneer iemand bepaalde stoffen niet kan verdragen, spreekt men over een allergie, intolerantie of over een overgevoeligheid voor bepaalde stof. De genoemde termen worden regelmatig door elkaar gebruikt en ook met elkaar verward.

Allergieën worden veroorzaakt door een verkeerde reactie van ons immuunsysteem. Er komt een bepaalde stof (allergeen)in ons lichaam waardoor er meteen een reactie van ons immuunsysteem volgt. Een zwelling en/of roodheid zijn vaak het gevolg. Bij een allergie weet je in veel gevallen waardoor de reactie veroorzaakt wordt omdat het immuunsysteem op een specifieke stof reageert.

Intolerantie voor een bepaalde stof is meestal moeilijker te herleiden. Het onvermogen van het lichaam om een bepaalde stof te verteren is de oorzaak.
Een bekend voorbeeld is een lactose-intolerantie door melk. De darm heeft geen of te weinig enzym (lactase) om de lactose af te breken. In eerste instantie is er weinig reactie, maar naarmate het langer duurt, wordt de kwaliteit van de darm minder. Een intolerantie kan diverse vage klachten geven en het maakt op den duur het darmslijmvlies kapot waardoor er nog meer intoleranties ontstaan.

Overgevoeligheid voor een bepaalde stof wordt door een darm in een slechte conditie veroorzaakt

Gegeven is dat:

 • de gezondheid van ons slijmvlies in de darm wordt gevormd
 • al ons slijmvlies met elkaar in verbinding staat.
 • slijmvlies in organen, maar ook in de gewrichten voorkomt

Dan kan het gevolg zijn, dat problemen met gewrichten, luchtwegen, menstruatieklachten enz. in verband kunnen staan met een voedsel intolerantie. Ook auto-immuunziekten kunnen door een intolerantie veroorzaakt worden.

Testen

In de reguliere gezondheidszorg wordt meestal alleen op allergieën getest. De redenen hiervoor zijn meestal, dat de testen op intoleranties minder betrouwbaar en duurder zijn.
Ik hoor dan ook nogal eens: "Mijn huisarts zegt, dat ik geen melkallergie heb." In een dergelijke situatie is er meestal sprake van een lactose-intolerantie in plaats van een melkallergie.

In de natuurgeneeskunde zijn allergieën en intoleranties o.a. vast te stellen met behulp van spiertesten. Ook is het goed mogelijk om dit aan de hand van diverse symptomen te doen en door de eliminatie test.

In mijn praktijk test ik op voedsel allergieën en -intoleranties. Ik heb in de SiVas opleiding geleerd dat alle allergieën en/of intoleranties door een voedselallergie en/of intolerantie veroorzaakt worden. Verder dat de voedsel allergieën in 5 hoofdgroepen te verdelen zijn. Deze groepen zijn: melk, tarwe, gluten, suiker en schimmels. Als je voor een of meerdere van deze producten allergisch en/of intolerant bent, moet je deze uit je voeding weglaten. Vaak blijkt dan dat de meeste andere allergieën en/of intoleranties ook verdwijnen.
Het grote voordeel is dat je geen ellenlange lijsten mee krijgt met producten die je niet mag eten. Ik vind het wel wat zeggen dat in de oervoeding deze 5 producten niet voorkomen.

Toelichting op de 5 hoofdgroepen

Melk

Melkallergie wordt vaak veroorzaakt door een allergie tegen de stof β caseïne. Het kan echter ook zo zijn dat er een allergie is tegen een ander eiwit in de melk.

Symptomen:

 • slecht en onrustig slapen
 • moe na het eten
 • misselijk na het drinken van een glas melk
 • geen flesvoeding willen of/en onrustig drinken
 • eczeem, meestal begint dit aan de zijkanten van de wangen
 • geen flesvoeding willen of/en onrustig drinken
 • maag- en/of darm problemen zoals spugen, krampjes, obstipatie en diarree.
 • eczeem, in eerste instantie aan de zijkanten van het gezichtje van de baby
 • baby's die veel huilen
 • neus- en luchtwegenklachten, veel verkouden, piepende ademhaling, benauwdheid, hoesten, loopneus, verhoogde kans op astma, bronchitis, longontsteking, enz.
 • rode en jeukende ogen
 • een groeiachterstand, maar ook vaak juist een extra lang kind

Melkintolerantie wordt door lactose veroorzaakt. De darm heeft geen of te weinig lactase om de lactose af te breken. De verschijnselen kunnen dezelfde zijn als bij een allergie.

Melkallergie en -intolerantie kunnen door allerlei omstandigheden ook later in je leven ontstaan.

Gluten

Glutenallergie wordt door gluten in granen veroorzaakt. Een allergie is met behulp van een bloedtest goed aan te tonen.

Symptomen:

 • regelmatig buikpijn
 • vaak verlammend moe, vooral na de maaltijd
 • veel hoofdpijn
 • afwisselend diarree en verstoppingen
 • grote hoeveelheid vette stinkende ontlasting
 • weinig eetlust
 • altijd gevoel van ziek zijn
 • steeds terugkerende bloedarmoede, ogenschijnlijk zonder oorzaak
 • flauwvallen
 • menstruatiestoornissen
 • tintelingen in handen en voeten
 • bot- of gewrichtspijn
 • osteoporose
 • artrose

Glutenintolerantie heeft een slechte darm als oorzaak. Een intolerantie kan niet in het bloed, maar wel in de ontlasting gemeten worden. De gevolgen zijn ongeveer dezelfde als bij een allergie.

Tarwe

Tarwe allergie kan veroorzaakt worden door diverse verschillende soorten aminozuren (bouwstof eiwit) in tarwe. De stoffen geven een reactie met IgE (afweerstof) en veroorzaken daardoor een histamine reactie. Histamine is de stof die een rol speelt bij alle allergieën. Het geeft meteen roodheid en meestal ook een zwelling.

Symptomen:

 • kleine kinderen die geen brood lusten
 • opgeblazen buik
 • buikkrampjes
 • loopneus
 • misselijkheid en braken
 • eczeem
 • galbulten
 • spier en gewrichtspijnen
 • zwellingen rond de ogen
 • onverklaarbare vermoeidheid

Tarwe intolerantie wordt door een slecht werkende darm veroorzaakt. Gluten kan het probleem zijn, maar er zijn meerdere eiwitten in de tarwe die het probleem kunnen veroorzaken. Het zetmeel in de tarwe ook een rol in spelen.
De verschijnselen kunnen dezelfde zijn als bij een allergie.

“Geen gluten, maar een eiwit dat insecten afstoot, veroorzaakt een groot aantal gevallen van "gluten-intolerantie", zegt gastro-enteroloog professor Detlef Schuppan, van het academisch ziekenhuis in Mainz. Het is een eiwit-enzym dat het immuunsysteem van het graan versterkt. De insectenwerende stof, het eiwit-enzym adenosine trifosfaat-amylase (ATA) wordt in moderne hoogproductieve graanrassen speciaal gekweekt, om het gewas beter resistent tegen ongedierte te maken." (bron: leefbewust)

Omdat tarwe de meest gebruikte graansoort is, wordt daar ook het meest mee geëxperimenteerd. Ik merk regelmatig in mijn praktijk, dat mensen wel tegen producten kunnen die van rogge gemaakt zijn.

Meer informatie
bron artikel: CBSnews zondag, 30 september 2012

Cardioloog: modern graan bevat verslavend opiaat

Modern graan is een 'perfect, chronisch gif', zo stelt cardioloog William Davis, die een boek schreef over 's werelds meest populaire graan.
Volgens hem is het graan dat we vandaag de dag eten anders dan het graan dat je grootmoeder gebruikte. Het huidige graan is het resultaat van genetisch onderzoek in de zestiger en zeventiger jaren, aldus Davis.
“Deze plant heeft veel nieuwe eigenschappen waar niemand je ooit over heeft verteld," ging hij verder. “Er zit een nieuw eiwit in dat gliadine heet. Dit gaat niet over gluten. Ik heb het niet tegen mensen die aan glutenovergevoeligheid of coeliakie lijden. Ik heb het tegen de rest omdat iedereen gevoelig is voor het eiwit gliadine, wat een opiaat is. Dit eiwit bindt zich aan opioïde receptoren in de hersenen en stimuleert de eetlust van de meeste mensen zodanig dat we elke dag 440 meer calorieën eten, 365 dagen per jaar."
Beweging
De landbouwindustrie zou kunnen terugvallen op het graan dat voorheen werd geproduceerd, maar dat is economisch niet haalbaar omdat de opbrengst per hectare dan lager zou zijn. Davis merkte op dat er al een beweging aan het ontstaan is van mensen die graan laten staan en flink afvallen.
“We zien honderdduizenden mensen die tientallen kilo's afvallen," zei Davis. “Diabetici hebben niet langer diabetes, mensen met artritis worden verlost van de aandoening, zwelling van de benen verdwijnt, ze hebben niet langer last van prikkelbaredarmsyndroom en ook depressies verdwijnen."
Echt voedsel
Davis adviseert alle graanproducten te vermijden en 'echt voedsel' te eten, zoals avocado's, olijven, olijfolie, vlees en groenten. “Dergelijk voedsel is waarschijnlijk het minst aangepast door de agro-industrie," zei hij. “Dat geldt niet voor graanproducten. En wanneer ik graanproducten zeg heb ik het niet over gerst of lijnzaad. Het is echt een kwestie van graan."
“In de literatuur wordt altijd geadviseerd om over te stappen op minder slechte alternatieven," legde Davis uit. “Dus stel, ik rook ongefilterde sigaretten en stap vervolgens over op gefilterde sigaretten van Salem. Dat is de logica van voeding, er ligt een foute redenatie aan ten grondslag. Wat als ik een stap verder ga en zeg dat we alle graanproducten moeten uitbannen, wat gebeurt er dan? Dan ga je geen verbetering van gezondheid, maar een transformatie van gezondheid zien."

Suikers

De hersenen, het zenuwstelsel en ook de spieren worden gevoed met de enkelvoudige suiker, glucose. Daarnaast zijn er nog diverse suikers die o.a. voorkomen dat allerlei schadelijke bacteriën, schimmels en parasieten zich in onze darmen kunnen gaan hechten, daardoor werken zij mee aan een beter immuunsysteem. Ook zorgen zij voor een goede wondgenezing, beschermen het hart en een goede communicatie tussen de verschillende stoffen en lichaamscellen. Deze suikers komen voor in groenten , zeewier, fruit en (medicinale) paddenstoelen, zaden, kraakbeen.

“Maar ik hoor altijd dat suiker niet goed voor ons is!" ja dat klopt. Heel terecht, maar dan hebben wij het over de geraffineerde suikers. Dit zijn suikers die ontdaan zijn van de voor de vertering benodigde vitaminen en mineralen. De voeding van nu bevat veel van deze suikers en dát is heel slecht voor onze gezondheid.
De geraffineerde suikers komen voor in brood, gebak, snoepjes, maar ook in hartige sausjes, zoutjes, pizza, eigenlijk in al ons voorbewerkte voedsel.

In de oertijd waren er weinig suikers. Ik heb al gezegd dat suikers diverse belangrijke functies in ons lichaam hebben. De mens is daarom zo gemaakt is dat wij suikers erg lekker vinden. De oermens had zo een extra motivatie om naar producten te zoeken die suikers bevatten.
Omdat wij van nature suiker zo lekker vinden, verwerkt de industrie in veel producten geraffineerde suiker. Van suiker stijgt onze bloedsuikerspiegel snel. Veel suiker in ons bloed is gevaarlijk en daarom gaat de alvleesklier veel insuline maken. Veel insuline doet het bloedsuikerspiegel snel dalen en daardoor krijgen wij snel weer trek en gaan opnieuw van dat product eten. Het gevolg is, dat de fabrikant veel verkoopt en wij steeds dikker worden!

Of je wel of niet tegen suikers kunt, is aan te tonen met de bloedsuiker symptoomtest.

Teveel en verkeerde suikers versterken elke allergie en /of intolerantie. Eigenlijk moeten de geraffineerde suikers helemaal uit ons voedingspatroon. Het lijkt heel moeilijk, maar ik krijg regelmatig de volgende reacties. “Ik heb me nog nooit zo goed gevoeld", “Ik heb helemaal geen behoefte meer aan zoet, “Laatst at ik een koekje, ik vond het helemaal niet meer lekker!" Dat het moeilijk is om dit voedsel te laten staan zit dus meer in ons hoofd dan dat het werkelijk zo is.

Geraffineerde suikers zijn de veroorzakers van:

 • onze welvaartsziekten, overgewicht, hart- en vaatziekten, diabetes, kanker
 • fructose vormt het skelet voor vetcellen en is o.a. de grote veroorzaker van buikvet
 • een verhoogde kans op ontstekingen
 • vooral glucose zorgt voor sterke schommelingen in het bloedsuiker, waardoor men:

- snel weer gaat eten
- vooral kinderen lastig en druk, hyperactief, geïrriteerd worden
- een slechte huid krijgt
- zich meer gestrest voelt

zij zorgen voor een slecht gebitzij voeden in de darmen de slechte bacteriën, schimmels en parasieten waardoor er darmklachten ontstaan en daardoor voedselintoleranties en –allergieën.zij verergeren ook alle allergieën en intoleranties

Een teveel aan suiker en of niet tegen suiker kunnen is

Symptomen

 • meer stress
 • gedragsstoornissen, ADHD, agressiviteit, ADHD
 • concentratiestoornissen
 • rusteloosheid
 • jeuk, rusteloze benen
 • zenuwkwalen
 • moe en futloos
 • het verstoort je nachtrust
 • spijsverteringsklachten zoals, opgezette buik, winderigheid, constipatie, buikloop
 • eczeem
 • overgewicht
 • buikvet
 • candida- en schimmelinfecties in mond, oren, neus, darmen, penis en vagina
 • veroorzaakt bloedsuikerschommelingen, met als gevolge weer trek in zoet.
 • diabetes
 • nierziekten
 • leveraandoeningen
 • hart- en vaat ziekten, teveel triglyceriden in het bloed
 • verhoogde bloeddruk
 • verhoogde vatbaarheid voor infecties, omdat het vitamine C gehalte door suiker verlaagd wordt